12 برج فلکی و صورت های فلکی آن

همانطور که می دانید همه‌ی سیارات منظومه‌ی شمسی به دور خورشید در حال گردش هستند اما برای ما که روی زمین هستیم به نظر می رسد خورشید است که به دور زمین در حال چرخش است. به این مسیر فرضی خورشید در آسمان که در طول سال طی می کند، دایره البروج (Ecliptic) می گویند. چند هزار سال پیش یونانی‌های دوران باستان با ستاره‌هایی که خورشید از میان آن‌ها می‌گذرد ۱۲ شکل فرضی ساختند. هر کدام از این صورت‌های فلکی را «برج» می گویند.

هر برج فلکی بطور متوسط نماینده ۳۰ درجه حرکت خورشید بر صفحه دایره شکل دایرةالبروج است که بطور متوسط با یکماه خورشیدی (گاه‌شمار هجری خورشیدی) هماهنگ است. از این رو، برج به معنی ماه (بعنوان یک دوازدهم سال) نیز در نظر گرفته می‌شود.

در واقع هر برج‌ یک دوازدهم  مسیر فرضی حرکت خورشید در آسمان است که یکماه به طول می انجامد اما صورت‌ فلکی آرایشی از ستاره هاست که شکل خاصی را در ذهن بیننده القا می کند.

هزاران سال پیش، خورشید، هنگام آغاز بهار، صورت فلکی حوت را ترک می‌کرد و وارد حمل (قوچ) می‌شد. صورت فلکی حوت به شکل دو ماهی در آسمان دیده می‌شود. برای همین است که ایرانی‌ها هنگام نوروز دو ماهی قرمز کوچک در سفره‌ی هفت سین می‌گذارند. یک ماه طول می‌کشد که خورشید (در واقع زمین) هر کدام از برج‌ها را طی کند و وارد برج بعد شود. هنوز نیز گاهی مردم به ویژه افرادی که سن بیشتری دارند به جای واژه‌ی ماه از کلمه‌ی برج استفاده می‌کنند.


فروردین : حَمَل    اردیبهشت: ثور    خرداد: جوزا   

تیر: سرطان    مرداد: اسد    شهریور:سنبله   

مهر: میزان    آبان: عقرب    آذر: قوس   

دی:جدی    بهمن: دلو    اسفند:حوت    




منبع:

rastchin.com

qa.canot.ir